Wanneer je boek een breed publiek kan aanspreken ga je best voor een klassieke uitgever. Je media exposure zal het grootst zijn en de verdeling van je boek optimaal.
Als je een klein en duidelijk afgebakend publiek beoogt is het dikwijls interessanter om je boek zelf uit te geven. De winstmarge is vanzelfsprekend veel groter dan bij een uitgeverij maar dat is niet alles. Een schrijver wil vooral gelezen worden.
Een klassieke uitgeverij zal zo’n boek nog altijd professioneel promoten. Maar aangezien je een nichepubliek aanspreekt en jij specialist bent in het onderwerp van je boek kan jij het beter. Je doelpubliek wordt bereikt via specifieke kanalen die jij het best kent. Meer nog, de klassieke uitgeverij zou een beroep doen op jou om aan de adressen te komen.
Twee uitgeverijen wilden mijn boek Het Rattenkwartier over de Bende van Nijvel uitgeven. Omdat ik een gewaagde theorie poneer wilden ze het laten checken door experten. Het checken is ondertussen gebeurd maar ik besloot het zelf uit te geven. Een Bendeboek met gespecialiseerde info spreekt geen groot publiek aan. Het zou anders geweest zijn mocht ik het zeer algemeen hebben gehouden. Maar ik ga integendeel zeer gedetailleerd.
Slechts een handvol mensen (een stuk of duizend) volgt alle ontwikkelingen rond de Bende van Nijvel op de voet. Hen weet ik te bereiken. Iedereen kan hen bereiken. Het enige wat je moet doen is de hashtag BendevanNijvel gebruiken op Facebook en Twitter. Het is voor die mensen dat het boek is geschreven en alleen zij zullen overwegen om het te kopen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten