vrijdag 26 juni 2015

Voorbestellingen: een belangrijke stap op weg naar de professionalisering van de Indieauteur-gemeenschap

Smashwords, de grootste publisher van indie-Ebooks, is redelijk enthousiast over de assetless preorder functie op de site, een nieuwe tool voor Smashwords-auteurs. Het enthousiasme is terecht. Hieronder lees je waarom.

Wat is een assetless preorder? Het is veel eenvoudiger dan het klinkt. Het preorder systeem liet auteurs al toe hun boek te lanceren op een welbepaalde datum in de toekomst. Hierdoor kunnen geïnteresseerde lezers intekenen zodat er al verkocht wordt vóór het boek uitkomt. Dat biedt een aantal voordelen waarover straks meer.

De assetless preorder is hetzelfde maar nog beter. Auteurs kunnen hun boek te koop aanbieden op Ibooks, Barnes&Nobles en Kobo nog voor ze het geschreven hebben. Waar men bij de gewone preorder optie zijn geschreven boek moest uploaden volstaat het nu om enkel de titel en de korte inhoud in te geven, eventueel vergezeld, maar niet verplicht, door de cover van het boek. Titel, korte inhoud en cover uploaden en je boek begint te verkopen maanden voor je manuscript af is.

Wat zijn de voordelen van preorder verkoop? Het geeft de mogelijkheid om vóór de officiële publicatiedatum al een zekere hype te creëren rond een boek. Auteurs kunnen over hun boek ‘praten’ gedurende de hele preorder-periode. Bvb via het vrijgeven van enkele hoofdstukken op Facebook of andere sites. 
Maar het belangrijkste voordeel van preorders is dat het boek gedurende enkele maanden te koop is en dat alle eventuele verkopen geboekt worden in de eerste week van de publicatie. Door deze ‘opeenstapeling’ van verkochte boeken in de eerste week maakt de auteur meer kans om te verschijnen in de bestsellerlijsten van Ebook-handelaars.
Meer info: Smashwords preorders.

Hoe werkt deze vorm van preorder bij Smashwords? Heel eenvoudig. De auteur kiest best eerst zijn publicatiedatum (datum waarop het boek zeker af is). Hou titel, korte inhoud en cover (niet verplicht maar aan te raden) bij de hand. Je hebt best ook al een idee van de prijs.
Wanneer deze voorbereidingen getroffen zijn gaat de auteur naar Smashwords en klikt op ‘Publish’. Net onder het vakje waar hij de titel van zijn boek moet ingeven volgt de keuze van de releasedatum.
Kies: 'Make it a preorder'.

Wanneer je voor preorder opteert verschijnt de volgende mogelijkheid: 'I will upload my final formatted manuscript later'.
Kies dit en vul de rest van de gegevens in (inhoud, prijs, cover).
Je boek is nu een assetless preorder.

Charlie Hedo heeft het voor jou uitgeprobeerd. Hetero zkt Man is gecreëerd als assetless preorder en verscheen een dag later in de Ibooks-Store als side-sale bij mijn andere boek.

Charlie Hedo
Meer tips voor Smashwords-auteurs op 

#heterozktman #Eboek #indieauteurs #smashned

Geen opmerkingen:

Een reactie posten