zondag 21 juni 2015

Boekenkast meenemen op vakantie: gek idee uit brein Lambik of krachttoer Jerommeke?

Op vakantie gaan en je hele boekenkast meenemen? Het is niet langer alleen weggelegd voor Jerommeke, noch is het een gek idee uit het brein van Lambik. Je digitale boekenkast zit gewoonweg opgeborgen in de laptop of tablet die je op vakantie toch al niet meer missen kan.

Ik som de meest gekende voordelen van Ebooks kort op:
- Goedkoop (en het kan en zal nog goedkoper)
- Een aanzienlijk aantal Ebooks is gratis (en vergeet dat dit automatisch ‘afval’ is, dan onderschat je de intrinsieke eigenschappen van het digitale. Kijk naar Google en Facebook: zeer gesofisticeerd én gratis. Ebooks met reclame, gesponsorde Ebooks, auteursmarketing: wen maar aan het idee dat een boek ook gratis kan)

-Gratis kopie in een cloud waardoor verstrooide professoren en nonchalante uitleners nooit meer hun boek kwijt spelen
- Geen slijtage
- Geen ezelsoren, koffievlekken, vervelende hoofdharen, enz…
- Milieuvriendelijk

- Leesbaarheid vergroot. Lettertype, lettergrootte en schermcontrast zijn op het scherm instelbaar. Er zijn gedigitaliseerde spraakopties beschikbaar of in ontwikkeling om teksten om te zetten in gesproken woord. Het is zelfs mogelijk om het gesprokene in een andere taal te vertalen inclusief gebarentaal.

- Vertaalfunctie, woordenboekfunctie: één klik op een woord dat je niet kent volstaat
- Muziek, geluidseffecten, animaties, foto’s en figuren, hyperlinks, en supplementen kunnen in een Ebook worden ingebed. Wat dit aan mogelijkheden inhoudt kunnen wij ons nog niet inbeelden.
- Social networking: technisch is het perfect mogelijk (en in ontwikkeling) om in contact te komen met alle personen die het boek dat jij leest ook lezen of gelezen hebben. Een digitale leesclub, een discussieplatform, een digitale boekbespreking met alle mede-lezers: eindeloze mogelijkheden.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de voordelen van Ebooks. Er zijn er veel meer, zichtbare en onzichtbare. Een ervan is dat voortaan de lezer beslist wat hij leest en niet de uitgever. Daarover heb ik het volgende week.

Charlie Hedo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten