Ik heb laten weten waar het paneel ligt, aan burgemeester Termont, die het besproken heeft met Karel Mortier, maar voorlopig is men het nog niet gaan ophalen. En dat is hier, rekening houdend met het volgende:
1. Goedertier schreef in een van zijn afpersingsbrieven dat de plaats waar het paneel ligt niet zonder nieuwsgierige blikken van publiek te bereiken is.
2. De grootste deskundige op gebied van deze "stoutmoedige diefte" is Karel Mortier. In een van zijn boeken komt hij tot de conclusie dat het paneel RR na de diefstal in de Sint-Baafskathedraal is blijven liggen. Maw: de dief heeft het gewoon niet meegenomen naar huis, maar ter plaatse verstopt.
3. De vermoedelijke dief en afperser Arsène Goedertier was een liefhebber van de avonturen van Arsène Lupin, een fictief detective. In een van zijn verhalen wordt er een diefstal gepleegd en blijkt het gestolene gewoon ter plaatse te zijn gebleven.
4. Als amateurdetective zal Goedertier niet gelijk welke plaats, maar een symbolische plaats hebben gekozen voor het gestolen kunstwerk. Die plaats is het monument rond het standbeeld van de gebroeders Van Eyck die het paneel hebben geschilderd.
5. Dat standbeeld staat naast de Sint-Baafskathedraal. Op dertig meter van de Vijd-kapel waar het schilderij Het Lam Gods ten tijde van de diefstal stond tentoon gesteld. Via een deur in de Vijdkapel bereikt men onmiddellijk het standbeeld en het monument. De dief moest maar dertig meter wandelen om het paneel te verstoppen.
6. Het standbeeld werd gegoten door Geo Verbanck, die les gaf aan de kunstacademie van Dendermonde, waar Arsène Goedertier ook les gaf. Het monument werd ontworpen door architect en buurman van Verbanck Valentin Vaerwyck. Goedertier zal beide ongetwijfeld goed hebben gekend.
7. Momenteel is het moeilijk dat monument rond het standbeeld te betreden. Maar Arsène Goedertier heeft gezien hoe het in de jaren rond 1913 werd opgetrokken. Niet alleen kent hij de ontwerper van het standbeeld, hij heeft het ook in diverse stadia tot aan de afwerking ervan kunnen zien.
8. Het is geen ideale schuilplaats voor een kunstwerk maar Goedertier dacht dat het losgeld binnen de paar weken zou betaald worden en dat het er dus maar zolang moest blijven. Hoe hij het verstopt heeft, waar precies de opening is waar het paneel in geschoven werd, is 100 jaar later moeilijk te achterhalen. Het checken is voor de bevoegde instanties echter een kleine moeite. Tot op heden (10/03/2020) nog niet gedaan.
Getekend: Charlie Hedo
Geen opmerkingen:
Een reactie posten