donderdag 16 maart 2017

Revival van de novelle

Ik voorspel een revival van de novelle. Digitaal lezen maakt novelles voor de lezer betaalbaar. De papieren uitgave van novelles is economische nonsens. Een boekje van 40 blz kost vanwege opstartkosten, distributie en dies meer even veel als een boek van 400 blz. Voor de lezer is de rekening dan gauw gemaakt.

Ebooks kennen dat nadeel niet. Vandaar mijn voorspelling. Zelf publiceer ik pornovelles en dat zijn stuk voor stuk aangename stukjes lectuur (sic).
In de toekomst zullen meer en meer auteurs zich aan dit genre wagen. Samen met de kwantitatieve sprong zal de kwalitatieve sprong komen die garant zal staan voor aangename leesnamiddagen, en ook avonden.

Vanzelfsprekend kan er weinig op tegen een roman van 600 bladzijden die je dagen lang in zijn greep houdt. Maar laat ons eerlijk zijn, hoeveel dergelijke romans verschijnen er? Het zal voor iedereen anders zijn, maar wat mij betreft verschijnt van de hand van Nederlandstalige auteurs slechts om de vijf jaar ongeveer een roman die naam waardig. Een leuke novelle om de twee weken is dan zeer welkom.

Ik lees graag Herman Brusselmans, vanwege het humoristische karakter van zijn schrijfwerk. Maar elk boek van Brusselmans is op zich niet meer dan een lange novelle. Het fenomeen De Helaasheid der Dingen: enkele kortverhalen die goed aan elkaar gemonteerd zijn. Het Smelt: een roman in de eerste en de laatste dertig bladzijden, daartussen korte verhaaltjes waaronder enkele vervelende.

Dan liever een spannende novelle.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten